Данъчно право

ДДС ставката падна от 20% на 9% за детските стоки, детските храни, ресторантите, книгите

ДДС-то поевтинява и за местата за къмпинги, и каравани

Парламентът прие нова ДДС ставка за ресторанти, книги,  детски стоки и храни.

Предложението беше заложено в Закона за ДДС и внесено за гласуване от управляващата коалиция. Промените бяха приети със 150 гласа „За“, 2 – „против“ и 1 – въздържал се. С това окончателно ДДС-то за ресторантите, хотелите, книгите, детските храни и стоки падна на 9%.

Ресторанти, хотели, къмпинги и каравани

Местата за настаняване (вкл.ваканционно) като хотели, къщи за гости и др., както отдаването под наем на места за каравани или къмпингуване, също минават на 9% ДДС.

В новия текст на Закона влязоха и кетъринг услугите.

 

Книги, учебници и учебни комплекти

9% ще бъде ДДС-то и за книгите, без значение дали са отпечатани на хартия или са на електронен носител. Новата ДДС ставка ще важи и за учебниците, учебни комплекти, илюстровани детски книжки, книжки за оцветяване, скицници, нотни издания.

Детските стоки, за които ще важи новата ДДС ставка

След като предложението беще внесено от депутати от ДПС, то бе подкрепено и от  председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Г-жа Стоянова е принципен противник на различните ДДС ставки, но в случая явно е направила компромис в името на децата.

Предложението за промяна от 20% на 9% на ДДС-то за детските стоки, детските храни  и консумативи  бе прието на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Новата ставка ще важи за детските храни на деца до 3-годишна възраст. Същото важи фармацевтичните продукти, включително памперсите.  Става дума за прахообразни каши за бебета и деца до 3 г., адаптирани бебешки млека, заленчукови и плодови пюрета, които са в съдове до 250 г.

Кои ДДС ставки останаха същите?

Без промяна остана ДДС-то (20%) на ракията и другите високоалкохолни напитки. Бирата и виното, които се предлагат в ресторанти или са част от кетъринг услуга, също запазват високата ставка.  И туроператорските услуги остават на 20% ДДС.

Промените в Закона за ДДС  влизат в сила от 1 юли и ще важат до края на 2021 г.


 

ДДС и Данъчно Право  

Адвокатска кантора VD&A: Данък върху Добавена Стойност (ДДС), Възстановяване на ДДС, Корпоративно данъчно облагане, Акцизи – правен режим, Международно двойно данъчно облагане и способи за избягване на двойното данъчно облагане, и мн.др.

Екип от опитни и талантливи адвокати специализиран в област Данъчно Право е на ваше разположение за правни консултации и правно представителство всеки делничен ден от 9 до 19 часа. За контакт: https://bglaw.eu/bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *