бойко борисов популистки мерки

Ще спасят ли популистките мерки правителството на Бойко Борисов?

Бойко Борисов развърза смело кесията, раздава “мазнинки” от фискалния резерв, намалява ДДС-та. Дали не закъсня обаче? Какво е това: искрена загриженост или чиста проба популизъм? Ще надделеят ли новите намалени ДДС ставки, безлихвените кредити и еднократните добавки за пенсионери над усещането за мафиотско задкулисие у българина?! Задкулисие и ширеща се корупция, които отдавна погубват всичко хубаво в тая държава?! Ще успее ли популизмът да потуши енергията на протеста?

Enough is Enough – рипна Суверенът и ежедневно марширува из улиците на София и страната с искане за „Оставка“!

Кратка сводка от действията на протестиращите през последните 24 часа

Невижданите блокади на важни пътни артерии из цялата страна не спират. В София блокадата пред Софийския университет остава.

Бусчето на майките от “Системата ни убива” не бе допуснато до “Орлов мост”, където протестиращите блокират кръстовището всеки ден. Това породи напрежение между майките  и полицията.  

Бе блокиран и международен път  Е-79 към Гърция, на изхода на Благоевград в посока Кулата. 

Изникна палатков лагер край пътя Стара Загора-Хасково. Той се появи след като в петък вечерта протестиращи се опитаха да блокират магистрала “Тракия”, но полицията ги спря.

Примерите за обявено гражданско неподчинение са много и продължават да се множат…

Тези дни в България ставките на ДДС-тата падат като индекса Dow Jones в пика на Covid-19 кризата. Невижданите ДДС промени се гласуват експедитивно и дисциплинирано от управляващото мнозинство в Парламента, като част от различни мерки за подпомагане на най-силно засегнатите от коронавируса бизнеси у нас.

Първи „крак повлякоха“ ДДС-тата на ресторанти, хотели, къмпинги, каравани, детски стоки и т.н.

В началото на юни ДДС ставката падна от 20 на 9% за детските стоки, детските храни, ресторантите и книгите. ДДС-то поевтинява и за местата за къмпинги, и каравани.  Предложението беше заложено в Закона за ДДС и внесено за гласуване от управляващата коалиция. Промените бяха приети със 150 гласа „За“, 2 – „против“ и 1 – въздържал се. С това окончателно ДДС-то за ресторантите, хотелите, книгите, детските храни и стоки падна на 9%! Местата за настаняване (вкл.ваканционно) като хотели, къщи за гости и др., както отдаването под наем на места за каравани или къмпингуване, минават на 9% ДДС. Лошо няма, не ни разбирайте погрешно. Но отново сякаш се създаде усещането, че има „богоизбрани“, а останалите…  да се оправят, както могат.  

Нови мерки, нови по-ниски ДДС-та, едни нови 2 млрд. лева…

Вече сме в началото на август. Правителството предложи нови социално-икономически мерки за засегнатите от коронавируса. Бойко Борисов е готов да се бръкне дълбоко. Петте „бушона“ в правителството, които изгоряха, не свършиха работа и не свалиха напрежението. Протестите не само не утихват, а още повече се разгарят…

Какво означават новите мерки в цифри?  

Ще бъдат раздадени около  1,1 млрд. лв.  за социални мерки и около 730 млн. лв. – за икономически. Коалиционният съвет, во главе с „бащицата“, даде брифинг за да съобщи „благата вест“. Парите ще дойдат от „мазнинките“ във фискалния резерв. На този етап заем няма да се тегли…

Как (пак) се обърна „палачинката“?

Само до преди месец управляващите не даваха да се продума за намаление на ДДС ставката за алкохолите от сорта на вино и бира.  Бойко Борисов обаче зададе нов курс и промяната от 20 на 9% на ставката вече е в Парламента.  Следват случайните превози, за които се предвижда същото ДДС-намаление.

Социални мерки

От 1 август се увеличават разходите за персонал на 30%. Това касае органи на администрации, борещи се с овладяване на пандемията.  Хората упражняващи нощен и извънреден труд ще получават по-високи възнаграждения. За тях са предвидени допълнителни 92 млрд. лева от бюджета.  Ще бъдат подпомогнати различни структури на МВР, МЗ, НЗОК, НОИ и др.   

Пенсионерите

Черешката върху тортата е еднократната добавка към пенсиите за 3 месеца подред  по 50 лв на пенсионер. Разход от бюджета: 318 млн.лв.

Медиците на първа линия

Борисов продължава да изпълнява даденото обещание за 1000 лв. нетно възнаграждение за медиците на първа линия в борбата с Covid-19. Осигурени средства: 67 млн.лв.

Лечебните заведения ще получат допълнително 17,3 млн. лв. за лечение на пациенти с инфекциозни болести, ТБ и неспицифични белодробни заболявания.  Субсидии ще получат и лечебни заведения в труднодостъпни райони.

Безработните

Безработните също не са подминати.  От 1 октомври се увеличава минималния размер за обезщетение от 9 на 12 лв. Разход от бюджета: 12 млн.лева. Срокът за изплащане на минимално обезщетение се увеличава на 3 месеца. За което хазната ще се бръкне с още 4 млн.

Министерствата и любимите проекти на Бойко Борисов

Увеличават се бюджетите на почти всички министерства. Министерството на регионалното развитие и благоустройство е най-облагодетелствано, както можеше да се очаква. За любимите  проекти на Борисов, свързани с пътната инфраструктура, се отпускат 355 млн.лв.  За сравнение, МВР ще получи допълнително само 3 млн., а културното министерство – 15 млн.

Министерството на икономиката взима  9,5 млн. лв. за насърчаване на чуждестранните инвестиции.

Туризъм

Очертава се мъчна година за туризма. Отрасълът, който беше сред отличниците по доходи в бюджета, сега се нуждае от сериозно рамо. Но едва ли отпускането на ваучери на стойност 210 лв. на калпак – за насърчаване на вътрешния туризъм, ще спре масовите фалити в бранша. Мярката е насочена към пряко свързаните с лечението и предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Светъл лъч  

Спете спокойно, българи! В България има демокрация! Това заяви премиерът Борисов, отговаряйки на въпрос за протестите. Усещането обаче е за стартирало обратно броене…   

Internatoional Consultancy & Legal Services

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *