данъчни новини 2022

Данъчни новини, април 2022 (НАП)

Водещите данъчни новини, април 2022:

  • Придобитите имоти за над триста хиляди лева – под засилен контрол от НАП;
  • Проверяват лица с разминаване между доходи и имущество;
  • От НАП следят за суми над сто хиляди лева в касите на компаниите;
  • Данъчни проверки за нашенци с имоти в Дубай.

Ако скоро сте си купили Бентли, Ферари, Ролс Ройс, Ламборджини или луксозна лимузина от друга известна марка – очаквайте „гости“ от НАП. Проверяват се и данните за закупени луксозни автомобили от чужбина.

Който си е купил имот за четвърт милион и нагоре – също да очаква проверка. Особено подозрителни за данъчните са лица, при които има разминаване между декларирани доходи и закупено имущество.

Лица сдобили се с лъскави имоти на стойност от триста хиляди (300 000) лева и нагоре (до 900 000 лева), се „радват“ на засилено внимание от НАП. Проверката обхваща недвижима собственост (апартаменти, къщи, вили, хотели и др.), придобита от 2014 насам.

Според годишният отчет за 2021 година, от НАП са завършени 113 подобни проверки. Проверяват се декларираните доходи и дали те отговарят на придобитото, и притежавано имущество. Става дума за недвижими имоти, яхти, луксозни автомобили, частни самолети, вертолети и пр.луксозности.  Проверките обхващат всички членове на семейството на собственика на имота. Проверяват се данните за пътувания зад граница на членовете на семейството, както и суми преведени за обучение в чуждестранни учебни заведения. От НАП проверяват дали има разминаване между декларираните доходи и доказаните разходи.

Резултати за 2021

Установените случаи на разминаване между декларираните доходи и притежаваното имущество са 36. Сумата, която не излиза на данъчните, е в размер на близо 4,5 милиона лева. След проверките са подадени 26 коригиращи данъчни декларации, а в държавната хазна са постъпили допълнително 393 хиляди лева. За лицата с доказано разминаване между декларирани доходи и закупено имущество, които не подадат допълнително уточняващи декларации, ще последват тежки ревизии от НАП. Досега от подобни ревизии са установени задължения за близо 210 хиляди лева.

Данъчни новини:

Данъчни проверки за собствениците на супер луксозни автомобили

Юридически и физически лица, които са се сдобили с луксозни автомобили от сорта на:  Ламборджини, Ферари, Ролс-Ройс, Бентли и др. – също са били обект на данъчни проверки и ревизии от НАП. През 2021 година държавните инспектори са посетили и са осъществили ревизии на 10 подобни собственика. Допълнителната полза за държавата е в размер на 100 хиляди лева.

Проверките на данъчните обхващат също физически и юридически лица, които са закупили нови автомобили от чужбина. Проследява се как са влезли в България, платено ли е ДДС. Благодарение на данните постъпващи от другите страни-членки на ЕС, подобни данъчни нарушения все по-често се залавят, а на нарушителите им излиза солено. През последните 12 месеца от НАП са проверили 15 нерегистрирани по ДДС нови автомобила, закупени от чужбина от различни юридически и физически лица. В резултат на тези действия на данъчните, в хазната е постъпила сума малко по-голяма от 1,6 милиона лева.

Данъчни новини:

Българи с финансови активи в страни от ЕС

Българи, които имат финансови активи в банки на страни-членки на ЕС, също подлежат на проверка. Освен пари в банкови сметки, се проверяват още вложения в пенсионни и инвестиционни фондове. В случай на съмнение за неплатени данъци, стартират ревизии. През 2021 г. вследствие на подобни проверки и ревизии, са били декларирани данъци, обогатили държавната хазна с 22 милиона лева.

Данъчни новини

Ако държите КЕШ от над 100 хиляди лева = проверка от НАП

Фирмите, които държат в брой повече от 100 хиляди лева в касата, ще бъдат обект на проверка или ревизия. Същото важи и за наличието на твърде големи количества от определени стоки или продукти в склада на фирмата. Това са предпоставки за укриване на данъци, според данъчните. През изминалата година заради декларирани КЕШ пари в размер от над 100 хиляди лева, от НАП са направили проверки и ревизии на над 2100 фирми. От тях 609 са „изгорели“ заради счетоводни несъответствия, като разминаванията са били за над 337 милиона лева. Обикновено това са пари прибрани от притежателите на фирмите, но се водят като пари в касата, за да не се плаща данък върху дивидента.

Друга причина, довела до още 297 проверки от НАП през 2021, е задържането на съмнително големи складови наличности. За данъчните това е подозрително, защото стоки  и продукти, които по документи са продадени без ДДС, не рядко се оказват все още в склада. След извършените проверки от НАП, 85 фирми е трябвало да подадат уточняващи данъчни декларации в размер на 2,3 милиона лева. Вследствие на още 45 ревизии и подаването на уточняващи декларации от фирмите, са били заплатени допълнителни задължения към хазната за 2 милиона лева.

На прицела на НАП: 23-ма българи със закупени имоти в Дубай

Дубай е Рай за милионери и известни личности, за които закупуването на луксозен имот или апартамент насред този оазис в пустинята, е въпрос на престиж. Сред тях има и немалко българи. 23-ма от тях са привлекли вниманието на НАП. Данъчните са направили проверка на произхода на имотите им в ОАЕ. При цени достигащи до 11 хиляди евро на квадратен метър, любопитството на НАП е повече от оправдано. При подобни суми укриването на данъци е доста изкушаващо.

До края на 2021 обаче са завършени само 4 от 23-те стартирали проверки, като някакви нарушения са установени само в един от случаите.

Адвокат данъчни проверки и ревизии

Адвокат Христо Василев

Данъчно право

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *