Schengen Bulgaria

България в Шенген – важната новина

България се присъединява към Шенгенското пространство по въздух и вода от 31.03.2024 г. Това е голямата новина, но тя е наистина голяма новина само за чужденците, които пребивават законно в България. За българските граждани нищо няма да се промени по същество. Българите са пълноправни граждани на ЕС и следователно имат неограничени права за пътуване.

Истинските печеливши от присъединяването на България към Шенген обаче са чужденците, щастливците, притежаващи български разрешения за дългосрочно или постоянно пребиваване.

Какво се променя за законно пребиваващите чужденци в България

Има няколко въпроса, на които много чужденци в България все още не са намерили отговор. Това са най-вече въпросите за това дали ще бъде възможно да се пътува до другите държави – членки на Шенген, с българско разрешение за пребиваване. Другият най-често задаван въпрос е дали България ще започне да издава шенгенски визи от 1 април. И накрая, но не на последно място, мнозина питат дали българските визи, издадени преди 31.03.2024 г., ще бъдат валидни за пътуване до Шенгенското пространство.

Отговорите на тези и много други въпроси можете да намерите в статията на Posolstvo.eu – България в Шенген. За други въпроси или консултации, не се колебайте да се свържете с кантората ми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *