Асен Василев

Инвестиции в България, съгласно разпоредбите на закона за чужденците

В момент на безпрецедентна международна криза, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството ни прави всичко възможно за да привлече допълнителен кредитен ресурс. Но какво ще е бъдещето на вече извършените инвестиции от чужденци, които в момента притежават право за продължително пребиваване в България? Това е въпрос, отговорът на който ще разберем в бъдеще.

Законът за чужденците (ЗЧРБ) и конкуренцията от Португалия и Гърция

В момента, чужденци, които инвестират в страната ни значителни суми (един милион лева и повече) могат да получат виза Д и право за пребиваване в България. Мнозина обаче смятат, че възможностите, които предлагат други страни от ЕС, като Португалия и Гърция, са далеч по-примамливи от тези в България.

Неясно законодателство – проблем пред истинските инвеститори

Българският парламент направи няколко сериозни промени в ЗЧРБ и ЗБГ през последните две години. В резултат на законодателното творчество на депутатите, много правни текстове обаче останаха неясни. В момента огромен брой чужденци, инвестирали в България не знаят какво имат право да правят и какво не, за да не нарушат разпоредбите на ЗЧРБ. Правен анализ на някои от проблемите (на английски), можете да прочетете в материала на Посолство.еу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *