НАП влиза в офшорните зони

НАП влиза в офшорните зони

НАП с възстановен достъп до офшорните зони

Как бе възстановен достъпа на НАП до офшорните зони? От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели официално потвърдиха, че достъпа на българската НАП до автоматичния международен обмен, отново е възстановен. Това ще позволи на българската приходна агенция да черпи информация и да участва в обмена на данни . В Глобалния форум (ГФ) членуват 168 държави и техните национални агенции по приходите. България  ще може да получава информация от близо 110 юрисдикции от ЕС и от целия свят. Включително и такива, намиращи се в офшорни зони. Т.е. ако сте скрили сметки в някой офшорен „Рай“ или се каните да го сторите, по-добре помислете отново. По-добрият вариант е да се обърнете към данъчен адвокат, който да ви консултира за възможностите да облекчите данъчното бреме за фирмата или бизнеса ви. Това важи, както за български фирми, така и за чуждестранни корпорации. Съществуват редица легални варианти, за които, най-вероятно, дори не подозирате. 

Отличници

До това развитие се стигна след няколко поредни високи оценки за НАП от проверяващите през последните 4 години. В последния доклад от 2023 г. експертите от ГФ, потвърдиха напредъка на българската приходна агенция. Отчетен беше напредъка по отношение на начина на работа на НАП. Налице са засилване на мерките и контрола на информационната, и уеб сигурност. Преди повече от 4 години достъпа на НАП беше спрян заради неоторизиран достъп. 

Мнение от НАП

Изпълнителният директор на НАП, Румен Спецов, сподели, че за тези 4 години от 2019 до сега, агенцията е създала изцяло нова структура. Извършен е цялостен “ъпгрейд” на вътрешните процедури  и правила за сигурност, касаещи достъпа до информация и споделянето й в мрежата. Обособили са се специални зони за работа с информацията идваща от автоматизирания обмен. Спецов се похвали, че вече е създадена политика и модел за действие при инциденти с киберсигурността. Служителите се обучават, както индивидуално, така и в екипи, как по-добре да опазват ценната информация, до която имат достъп. Процесите по опазване на киберсигурността в Агенцията ежедневно търпят развитие и се подобряват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *