Васил Божков в ОАЕ

Има ли шанс България да успее да екстрадира Божков от ОАЕ?Божков в ОАЕ – предварително добре обмислен ход  

На 2.02 главният прокурор Гешев триумфално обяви, че издирвания от българската държава хазартен бос Васил Божков е „задържан“ в ОАЕ.

Васил Божков е в Дубай. И в това няма нищо случайно. Свидетели сме на отлично премислен и перфектно изпълнен план от хазартния бос.

Според прокуратурата, Божков е „задържан“. Но наистина ли това е така? Пак според прокуратурата, Божков го очаква екстрадиция. Само че между България и ОАЕ няма сключено споразумение за реадмисия? Каква тогава е истината?…

Атаката срещу Васил Божков

На 20.12.2019 Специализираната Прокуратура стартира няколко проверки срещу Васил Божков и негови активи. Най-вече свързаните с хазартния му бизнес. В медиите бяха изнесени данни за огромни суми в размер на стотици милиони левове неплатени към държавата данъци за периода 2014-2019 г. На олигархът му бяха повдигнати още обвинения за заплаха за убийство и изнудване на бившите му бизнес партньори, братя Надейнови от Ефбет.

Васил Божков „Черепа“ е един от последните останали живи (или извън затвора) големи олигарси на престъпния преход в България, който се развихри с началото на демократичните промени в страната през 90-те години на миналия век. Или така нареченият „мутренски преход“.

Бягството.  Екстрадиция от ОАЕ – мисията невъзможна?…

Малко преди официално да му бъдат повдигнати обвинения  от българските власти, Васил Божков успя да избяга в ОАЕ. Там именно беше и „задържан“. Какво означава обаче това? Единствено, че е иззет паспорта му и не може да напуска страната – нищо повече. Иначе свободно може да се придвижва в Дубай, да ходи на плаж ако иска, да се забавлява и т.н. В момента се водят преговори между двете държави за неговата екстрадиция.

Какво ще реши казуса с екстрадицията на българския милиардер? Официален договор между двете държави НЯМА. Ние можем да разчитаме единствено на евентуална договорка между България и Обединените арабски емирства. Всичко зависи от добрите отношения между двете държави. И по-точно от добрата воля на шейховете! А  практиката показва, че федералната монархия често отказва екстрадиция по различни причини дори на малкото страни, с които има подписани споразумения за екстрадиция…

Защо няма шанс ОАЕ да екстрадира Божков?

Ако някой си мисли, че има нещо случайно в действията на Васил Божков от последните седмици и бягството му точно в ОАЕ, значи е наивник. Любителят на шахматната игра хазартен бос е пресметнал в перспектива всеки свой ход. ОАЕ няма да го върне на България. Божков си е подсигурил добре гърба. В по-ранен период, когато още не е бил замесен в сериозни проблеми, той е придобил собственост за 1 милион дирхама (местна валута = 280 хиляди щатски долара) в арабската монархия. А според законите на ОАЕ, това му осигурява резидентска виза и закрила от местните власти.  Като най-вероятно виждаме само незначителна част от общата картинка, и босът на Левски има и други придобити активи в Емирствата.

В Дубай луксозни имоти притежават и други известни българи. Някои издирвани от българската държава, други не. Депутатът от ДПС Делян Пеевски е един от тях. Неговите активи там са купени преди време с пари на компанията “Булгартабак”.

Христофорос Аманатидис, известен като Таки, също е под закрилата на властите в Дубай.

Може ли да направи нещо българската държава за да прибере Божков?

Не са много ходовете на българската държава оттук насетне. Министерството на правосъдието ще изпрати молба за екстрадиране заедно със събрани доказателства за извършените от Васил Божков престъпления. После думата има съда на ОАЕ, който трябва да се произнесе дали има достатъчно събрани данни за престъпление, което да ги накара да го екстрадират.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *