адвокат Христо Василев тв Bloomberg

Какво сподели Адвокат Христо Василев по ТВ Bloomberg за скандала Uber и легализацията на лобизма в България?

Адвокат Христо Василев със силно участие в предаването “Бизнес старт” по ТВ Bloomberg, България

Адвокат Христо Василев даде интервю за предаването „Бизнес старт“ с водещ Хр.Николов по ТВ Bloomberg, България. Темата на интервюто бе случаят Uber, който нанесе тежък удар по политическата система в целия ЕС. Политици от най-висок калибър, представители на  водещи европейски демокрации, бяха замесени в задкулисен лобизъм в полза на една американска компания. От озвучените файлове прозвуча и името на настоящия френски президент, Еманюел Макрон (по онова време министър на икономиката на Франция). Американската компания Uber опитвала да наложи услуга, която била в разрез с френското и ЕС законодателство. Министри, парламентаристи, еврокомисари – всички те лобирали в полза на Uber.

Скандалът, който се разрази, даде началото на тежки дискусии и спорове относно по-строгата регулация на лобизма, и евентуалната му легализация в страните от ЕС. В момента страните в Европа, в които лобизма е легална и строго регламентирана дейност са: Полша, Великобритания, Литва, Австрия и Швейцария.  В България също е имало опити лобизма да се легализира. Внесен е законопроект за публичност на лобизма още по времето на 43-то Народно събрание. Опитът се оказва несполучлив. Не се провежда обществена дискусия. Националните медии почти не отразяват темата. По такъв начин най-добрият “лакмус” за всеки законопроект или важна промяна, касаещи живота в страната – мнението на българското общество – за пореден път е напълно пренебрегнато. Затова в момента лобизмът в България се случва някъде на тъмно, в сенките, зад кулисите. 

Именно това е порочността на системата. Може само да гадаем кой лобира и дали тези лобистки практики не нарушават законите, сподели адвокат Василев. „Тази дейност трябва да излезе на светло, да се знае кой лобира, за какви дейности и компании лобира!”

Гледайте цялото интервю на адвокат Христо Василев за предаването „Бизнес старт“ по ТВ Блумбърг ТУК:

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/108457-sled-skandala-s-uber-za-es-predstoi-tezhkata-misiya-da-regulira-lobizma

Адвокат Христо Василев в YouTube:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *