фирмени данъци

Фирмени данъци 2023: от НАП вече искат всичко?

Промени в ЗДДФЛ в последния момент принудиха много компании повторно да подават декларации за фирмени данъци

Над 500 хил. фирми са получили имейл с разяснения за необходимата документация по техните фирмени данъци, която трябва да представят пред НАП до края на февруари (крайния срок изтича). След промените в л. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, вече е нужно да се декларират месечните ваучери за храна. Изплатените обезщетения за болнични (първите 3 дни), както и помощите за родилки до 2400 лв (или за осиновяване на детенце). И още паричните дарения при сключване на брак на служители; изплатените обезщетения при пенсиониране; изплатените обезщетения за различни здравословни проблеми или при разваляне на договор поради болест; преместването на служител в друг град, и др.

Допълнителни усложнения за фирмите – кому са нужни?

Като съвестни данъкоплатци, голям брой фирми, внасящи данъци към българската хазна, вече са подали декларациите си, но по миналогодишното законодателство. Всички счетоводни изчисления по заплати, осигуровки, помощи и т.н. са били извършени. Оказва се, напразно. Справката, която се изисква от НАП, ще трябва да бъде направена повторно заради новите изисквания на данъчните органи. А това означава допълнителни разходи за собствениците на фирми по препрограмиране на софтуеъра, който изчислява заплатите на служителите и работниците, както и за допълнителното осчетоводяване на фирмата.

От НАП показват „мускули“ и чупят рекорди

Данъчните инспектори, публичните изпълнители и кол-център служителите са успели да докарат рекордни постъпления на хазната от платени просрочени задължения през 2022 г. в размер от над 5 милиарда лева. Забележителен рекорд, като се има предвид, че, през 2021 сумата е била под 4 млрд. Всичко това е благодарение на значителни подобрения в методологията на работа на данъчните в тази посока. Залага се вече на ранното информиране на длъжниците, по-интензивна комуникация и партньорски подход, вместо заплахи. Разбира се, при отказ от сътрудничество и изплащане на дължимото, от НАП прилагат и силови решения. Това включва  търгове, на които се разпродава имущество на задлъжнелите фирми, а при определени обстоятелства – и на техните шефове.

Оказва се, че най-нехайните данъкоплатци са изпълнителите на обществени поръчки (общински и държавни). Техният дял към този рекорд възлиза на близо 350 милиона лева. От данъчната агенция твърдят, че е създадена стройна автоматизирана система, която ги уведомява дали изпълнителите на обществени поръчки имат публични задължения. Ефективният надзор на НАП над изпълнителите на обществени поръчки, е добра новина за обществото ни.

Данъчен адвокат

Ако изпитвате затруднения на някой от етапите по подаване на данъчната си документация пред НАП, опитен данъчен адвокат може да се окаже „промяната в играта“ (the Game-changer), от която се нуждаете. Защо адвокат, а не счетоводител? От практикуващ дълго време данъчно право адвокат ще получите:

  1. Счетоводна помощ и съдействие.
  2. Правна помощ и съдействие от опитен адвокат по данъчно право.
  3. Изключително ценни съвети относно данъчните закони в България и ЕС, както и различните възможностти за намаляване данъчната тежест върху фирмата ви или вас самия.

Когато сте притиснати от времето, обстоятелствата, а от НАП ви дебнат да направите грешна стъпка, потърсете правна помощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *