working in Bulgaria

Синя карта на ЕС за работа и пребиваване в България

Наемане на висококвалифицирани чужденци – огромен интерес

Получаването на синя карта на ЕС е изключително актуално в България от началото на 2022. За съжаление, процесът по получаването и никак не е лесен и често изисква професионална помощ. Българското имиграционно законодателство е сложно, а стъпките, които трябва да се предприемат са многобройни и сложни. За щастие, издаването на синя карта е подчинено на определени европейски директиви и поради това е по-опростено, отколкото получаването на стандартно разрешение за работа на чужденец. А в България, след пандемията и при недостиг на работна ръка, тази правна възможност е изключително интересна, както за работодателите, така и за чужденци от страни извън ЕС.

Как да получите сина карта на ЕС

Процедурите по получаването на картата, както беше посочено по-горе, са сложни и бюрократични. Кантората ми предлага пълно съдействие, както на български работодатели, така и на търсещи работа чужденци (от страни извън ЕС). Можете да прочетете повече за предимствата на синята карта на ЕС в България.

Кантората ми ще ви съдейства и с всички ваши данъчни въпроси, свързани със спазването на законодателството, относно наемане на висококвалифицирани чужденци.

Често задавани въпроси

Необходима ли ми е виза Д за да получа синя карта на ЕС?

Да, виза Д е необходима винаги.

Могат ли членовете на семейството ми да живеят с мен в България ако притежавам синя карта?

Да, това е предвидено в законодателството. Моля да се свържете с мен за повече информация.

Кой заплаща адвокатските разходи по съдействието за получаване на синя карта на ЕС?

Обикновено работодателят е този, който заплаща разходите. Има случаи разбира се, когато страните договарят други условия.

Ако започна работа в България, ще трябва ли да плащам данъци за доходи, които имам в други държави?

Не. Ще трябва да плащате данъци върху доходи от други държави, само ако станете данъчен резидент в България. Можете да прочетете за това кой се счита за данъчен резидент в България (на английски).

Каква е валидността на синята карта на ЕС?

Картата е валидна за срока на трудовия договор, но за не повече от 4 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *