НАП проверки: Данъчни инспектори „под прикритие“ налагат солени глоби!

Наближават празници и от НАП стартират повсеместни проверки по пазарите. Глоби от по 2 хил. лева за неиздадена касова бележка за търговците.

Масови проверки от НАП по българските пазари

„Важно е да се знае, че касови бележки трябва да се издават и от търговците по пазарите. Съветвам всеки гражданин да поиска и запази касовата си бележка, защото тя е единственият документ, който гарантира потребителските му права. “

Това са думи на г-н Спас Шишков, който е директор на звено „Фискален контрол“. Наближават най-големите празници през годината и данъчните още от сега „репетират“ за предстоящите големи „наказателни рейдове“ по пазарите.  Неслучайно през лятото НАП отвори конкурси за набиране на служители в звеното на г-н Шишков. Започват масови проверки и те ще обхванат пазарите из цялата страна.

Как действат инспекторите “под прикритие”

Инспекторите от „Фискален контрол“ прилагат няколко метода на действие за да ловят търговците-нарушители. Първият е добре познат и действа безотказно. Носи полицейския термин „под прикритие“. Инспектори от НАП обикалят пазарите и внимателно „слухтят“ дали се издават касови бележки от търговците. За целта инспекторите влизат в ролята на редови купувачи. За неиздаден от търговец фискален бон глобата може да достигне до 2 хил. лева. В добавка търговският обект (ТО) може да бъде запечатан за 1 месец.

Припомняме, че всички ТО, в които се приема КЕШ-плащане, трябва да имат лицензиран СУПТО. А той трябва да генерира УНП за всяка продажба. Това беше и замисъла на Наредба Н-18 за касовите апарати, която разбуни духовете тази година.

Друг метод на действие от арсенала на инспекторите и служителите от НАП е „откритото наблюдение“. Това е процес, който трае по няколко дни. Целта е да се засекат продажбите на ТО и да се направи сравнение на резултатите с предходни периоди.

Ще се използва и информация от дистанционната връзка на касовите апарати с НАП за да се засекат по-сериозни разлики. Методът се прилага основно за търговци на плодове и зеленчуци. Прави се сравнение с техни колеги работещи при сходни условия, често на едни и същи пазари.

Права на купувачите и търговците

Купувачите трябва да знаят, че неиздаването на фискален бон (касова бележка) е закононарушение. Те могат да съобщят за него на съответните НАП телефони. Съществува възможност и за проверка по QR на касова бележка чрез мобилното приложение на НАП, което може да качите на телефона си.

Търговците също имат права и могат да се ползват от защита при данъчна проверка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *