България Covid-19

Министър Ананиев затвори границите на България за чужденци! Нови правила и мерки на МЗ в добавка към Закона за извънредното положение

България окончателно затвори всички свои граници за чужденци

Със заповед  rd-01-183 от 6 април, министър Ананиев затвори временно всички граници на Р.България за граждани на трети страни. Забраната за влизане в страната ни на чужденци важи за всички гранични пунктове и за всички видове транспорт: автомобилен, жп, морски, въздушен.

Въвеждат се и нови мерки към Извънредното положение, касаещи поставянето под карантина на заразени граждани, техните близки, както и хора, които се прибират от чужбина или са имали контакт със заразени.

Нови специални правила за шофьорите на ТИР-ове и екипажите на самолети.

За кои чужденци ще се правят изключения?

Забраната за влизане в Р.България няма да важи за лица с постоянно или дългосрочно пребиваване и техните семейства. Изключение ще се прави също така за медицински персонал, учени, хуманитарни и социални работници, дипломати, граждани на ЕС и Шенген, които са пряко свързани с безопасността и стратегическата инфраструктура на България.

Осигурено е транзитно преминаване за граждани от страни членки на ЕС, Шенген, Сан Марино, Монако, Ватикана, Андора и техните семейства – за да се приберат в страните си или държавите, в които пребивават. Същото важи за граждани на Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Турция. Други лица от трети страни могат да се ползват от това изключение само ако имат издадено разрешение за дългосрочно пребиваване в друга държава членка на ЕС или Шенген, както и Ватикана, Андора, Монако, Сан Марино.

Нови карантинни мерки във връзка с пандемията от COVID-19

Министърът на здравеопазването разпореди всички лица влизащи на територията на Р. България да се поставят под карантина за срок от 14 дни. Това ще се случва в дома на пристигащия или на друго място за пребиваване, посочено от него в декларацията му попълнена пред граничните власти за здравен контрол. Българските граждани ще бъдат под наблюдение на личните си лекари или съответната здравна инспекция. Чуждестранните граждани ще се следят от лечебното заведение, с което съответното място за настаняване има сключен договор за оказване на мед.помощ.

Всички контактни лица на доказан заразен с коронавирус, също се поставят под карантина за срок от 2 седмици. Ако през този период не бъдат отчетени симптоми на болестта, карантината се прекратява. В случай на поява на симптоми на заболяването, лицата са длъжни незабавно да се свържат с личния си лекар, здравната инспекция или лечебното заведение, към което са под наблюдение.

Специални правила за шофьори на ТИР-ове и екипажи на самолети

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди всички български шофьори на ТИР-ове, които влизат на територията на България от държави с регистрирани случаи на коронавирус, да подлежат на 14-дневна карантина. В същото време обаче(по време на карантината) въпросните български шофьори имат право да преминават транзитно през България, да бъдат в кабината на камиона си и съответно да го управляват. Да извършват товарене и разтоварване. Могат и да напуснат страната преди изтичане на карантинния период?!…

Чужденците-шофьори на ТИР-ове, които карат стоки или товари за българския пазар, трябва да извършат разтоварване и веднага да напуснат страната ни.

Има нови карантинни правила и за екипажите на самолети. Ако са летели от България до трета страна и обратно, и по време на престоя им на летището на въпросната трета страна екипажа не е напускал самолета – тогава членовете му не подлежат на карантина. Само тогава имат право да влязат на територията на Р България.

Ако обаче на самолет кацнал на българско летище се установи пътник болен от COVID-19, тогава и екипажа му се поставя под задължителна 14-дневна карантина.

Ако сте чужденец и имате затруднения с българските власти относно визата ви за дългосрочно пребиваване в страната, потърсете правните експерти на адвокатска кантора Христо Василев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *