Covid-19 застраховка

Какво покрива COVID-19 застраховка в България?

Covid-19 застраховка в България: Можем ли да разчитаме, че всичко ще ни се изплати коректно?

 

Българските застрахователи са получили над 800 млн. лева приход за първата третина от годината.

 

Covid-19 застраховка в България

В сравнение с първите 4 месеца на миналата година, българските застрахователи са отчели едва половин процент по-нисък приход. Изразено в цифри, печалбата им за първите 4 месеца от 2020 – е 805 млн лева. Същевременно изплатените обезщетения до месец април са били близо 300 млн.лева. Това е с 5% повече в сравнение с миналата 2019 година.

Българският застраховател демонстрира похвална гъвкавост в тези усложнени от пандемията условия. Въвеждането на щети и огледите вече могат да се извършват и онлайн. Срокът за въвеждане на щети също е удължен. Covid-19 вече присъства и се покрива от много застраховки, включително от съществуващи полици.

Страхът, че пандемията няма да подмине вашето здраве, е напълно оправдан и нормален. При  месечна вноска от около 25 лв, бихте могли да си гарантирате лечение във всяка софийска болница. Застрахователите уверяват, че при приема ще бъдете посрещнати от координатор-медицинско лице и ще избегнете опашките, и чакането. За вас ще се грижат най-добрите лекари. Този вид застраховка е все по-примамлив и за работодателите. Те я включват като част от социалния пакет, който предлагат на служителите си.

Близо 10% е ръста през последните години на здравните застраховки сключени в България от работодатели и обикновени граждани.

 

 Предстои ви пътуване в чужбина. Кои застраховки покриват Covid-19? Застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ – задължителна.

 

Застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ вече покрива COVID-19. Задължително се застраховайте ако ви предстои подобно пътуване, без значение дали ще пътувате сами или в група. Но бъдете внимателни! В началото на пандемията някои застрахователи изключиха Covid-19 от полиците за пътуване в чужбина. Затова щателно проверявайте общите условия и самите застрахователни полици, за да се уверите, че Covid-19 присъства. Освен това застраховката „помощ при пътуване“ е различна като условия при всеки застраховател. Информирайте се какви условия се предлагат от избрания от вас. Към момента стандартната застраховка „помощ при пътуване“ не покрива карантиниране в чужбина. Очаква се някои от българските компании да променят това условие.

Задължително проверявайте покритите рискове по застраховката, която купувате! В туристическите пакети често е включена застраховка, но не оставайте нищо на случайността.

Обичайните лимити за застраховките от типа „помощ при пътуване“ са между 15 и 30 хил.евро. Това покрива престоя в болница за срок от 7-10 дни, с включени медикаменти за лечение. При покритие от 30 хил.евро вноската по застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ излиза 1 евро на човек. Застраховката за четиричленно семейство (2-ма възрастни и 2 деца), например, за 10 дни, ще ви струва около 40 евро.

При пътуване в рамките на България няма нужда да сключвате подобна застраховка. Здравната ви застраховка покрива лечението за коронавирус навсякъде в страната.

Ако не сте сигурни за условията по застраховката, която ви предстои да сключите или нещо ви притеснява, потърсете специализирана помощ. Има правни кантори, които са вещи в област застрахователно право и ще ви  осигурят нужната правна защита и консултация.

Застраховка „пропуснати приходи вследствие прекратяване на работа“ в България?

Голям пропуск на българските застрахователи е липсата на застраховане на щети от вида: „пропуснати приходи следствие прекратяване на работа заради природно бедствие или пандемия“. Както знаем, цели бизнеси бяха принудени да прекратят дейността си заради коронавируса.  В България все още няма застраховка, която да покрие загубите на тези хора – както на работодателите, така и на работещите. Съществуват застраховки, които покриват нанесени щети по време на самото природно бедствие. Но в България няма кой да ви овъзмезди за пропуснати приходи заради прекъсване на дейността ви. А по света подобни застрахователни практики съществуват отдавна….

В момента тече дискусия по този проблем на българското застраховане. Застрахователите считат, че държавата вместо да се чуди как да помогне на засегнатите хора и бизнеси, би могла да остави грижата за тях на застрахователите.

Какво застрахова българина по време на пандемия!?

На първо място (каква изненада!) – автомобилите си!  Приходът от застраховките за първите 4 месеца от годината, е бил 200 млн. лева. Това са 25% от общия дял на всички застраховки в България.

Криза или не, пандемия или природно бедствие – българинът първо застрахова колата си.  Правим го със задължителната „Гражданска отговорност“ (ГО) и каско.

Домът идва след колата. Застраховката срещу пожар, природно бедствие и кражба – се нарежда на второ място.

Колкото и странно да звучи, но застраховката „Заболяване“, е сред тези, отбелязали най-сериозен спад през първите 4 месеца на година.  Застраховката „Помощ при пътуване“ (логично – заради ограничаването на пътуванията в чужбина) също бележи спад.

Компетентно правно обслужване и предявяване на съдебни искове за изплащане на обезщетения по застрахователни договори.

Правна помощ за чужденци в България. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *