фиктивни бракове за ЕС жителство

Защо зачестяват измами с фиктивни бракове за ЕС жителство?

Защо има все повече измами с фиктивни бракове за ЕС жителство?

Адвокатите на VD&A и Citizenship and Investments Ltd многократно сме предупреждавали за измами с фиктивни бракове за ЕС жителство. Измамниците, обещаващи придобиване на българско гражданство, или разрешение за дългосрочно пребиваване, се множат. През изминалата седмица МВР разкри поредната подобна престъпна схема. Цел и метод на измамата: дългосрочно пребиваване в Европейския съюз посредством сключване на фиктивни бракове между българи и чужденци (предимно от Турция и Близкия изток). Сключвайки брак с българка, лицето желаещо ЕС гражданство (или разрешение за дългосрочно пребиваване) веднага придобива законен статут. Миграционните потоци от Близкия изток, Украйна и Африканския континент предоставят неограничен „материал“ за работа на измамниците…

Заслугата за успешната полицейска акция е на МВР-Плевен и ДАНС.

Легализиран престой за Германия или България

С цел да осигурят законово регламентиран престой на чужденците на територията на България или Германия, организаторите са предлагали парични стимули в рамките на 3 до 5 хил. евро на финансово затруднени български младежи и семейства от плевенския регион. Но българите не получавали парите, защото ги прибирали посредниците.

Българките били отвеждани в Германия за „сватосването“

Бракосъчетанията се извършвали в Германия. Българските гражданки били настанявани в квартири в Берлин. Обещаната сума на бъдещите съпруги достигала до 15 хил. евро. За оформянето на документите били необходими месеци, а сред младите българки имало и бременни момичета, които родили там. По този начин, „бащите“ от рискови държави, придобивали законно право за пребиваване като родител на дете родено в ЕС. Общият потвърден брой на младите българки на възраст от 18 до 25 години, сключили брак в Германия, е 40. Повече от три са случаите с бременни момичета.

Кои са измамниците?

Задържани са двама турски и трима български граждани, за които се смята, че са основни организатори на престъпната схема. Четирима са с мярка за неотклонение, а единствената жена в групата е под домашен арест. Един от българите се е признал за виновен и е получил осъдителна присъда. Разследването продължава по отношение на останалите 4-ма арестувани. Образувано е досъдебно производство по чл 159-А, Алинея 1-ва, от Наказателния Кодекс на Р.България, предвиждащ наказание от 3 до 10 години за държане в принуда и подчинение на жени, на които е обещана парична облага.

Според данни от МВР…

Измамническата схема е била създадена за чуждестранни граждани със забрана за пребиваване в ЕС и от нежелани държави. Системата за сключване на бракове в ЕС е една от най-предпочитаните за атака от подобен род измамници. Кандидатите, освен с легално право за пребиваване в ЕС, могат да се сдобият и с родителски права спрямо български деца ако те се родят след фиктивното бракосъчетание. А след определения от закона срок – измамниците могат да се сдобият и с пълноправно българско-ЕС гражданство.

Какво да направите ако искате ЗАКОННО право на пребиваване в България (ЕС)?

Адвокат Христо Василев и адвокатска кантора VD&A ще ви консултират и предложат оптималния за вас вариант за законово пребиваване в България (ЕС). Без допълнителни такси и при напълно прозрачна процедура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *