Адвокат Христо Василев пред тв Блумбърг

Адвокат Христо Василев в интервю за тв Блумбърг: Милионери от Хонконг кандидатстват за български паспорт

 

Адвокат Христо Василев взе участие в предаването “Бизнес старт”,  11.03.2021, на Телевизия Блумбърг. 

Основна тема на интервюто бяха последните промени в закона за Българското гражданство и по-специално, промените, касаещи българската програма “Гражданство срещу инвестиции”.

Най-много желаещи за български „златен паспорт“ /гражданство срещу инвестиции/ има от Азия, Русия и САЩ. Има и доста кандидати от Хонконг в резултат на масовите протести там и напрегнатата ситуация. Това накара много жители на специалния район на Китай да потърсят възможност за второ гражданство. С новите промени в Закона за българското гражданство страната ни става много атрактивна за лицата от Хонконг, където има много богаташи, недоволни от бизнес климата и спазването на правата и свободите. Това заяви адвокат Христо Василев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„България има потенциал да привлича сериозни инвеститори в страната.

Промените в Закона за българското гражданство ще помогнат това да се случи, насърчавайки преките инвестиции и подобрявайки икономическия климат.”

„Ние развиваме и усъвършенстваме нашата програма за т.нар. златни паспорти и предоставяме на инвеститорите още по-добри условия за получаването на българско и респективно европейско гражданство“, казва адв. Василев.

„С така направените промени, българската програма става най-добрата в Европа за получаване на гражданство.“

По думите на госта програмата създава благоприятни условия за разкриване на нови работни места и за купуване на акции на български дружества, които се търгуват на регулирани пазари.

„Всичко това насърчава международните инвестиции в страната и създава един добър икономически климат. След направените изменения, чуждестранните инвеститори ще имат още по-голямо доверие в нашата страна.“

Гостът допълва, че програмите за придобиване на гражданство с инвестиции са на изчезване.

„Докато в България съществува възможността за златен паспорт, аз смятам, че това изцяло защитава нейните икономически интереси.“

Според адв. Василев преди промените злоупотребите са били единични случаи – само около 2%, като по думите му масово чуждестранните инвеститори са добросъвестни.

Гостът коментира още, че след направените промени отпада възможността за придобиване на българско гражданство чрез закупуване на държавни ценни книжа, т.нар евробондове.

„Причината е, че законодателят счете, че това е една куха инвестиция – не разкрива нови места, не допринася за икономическия растеж.“

„Важен е контролът на инвестициите. Законодателят казва, че инвестицията, след получаване на постоянни правила, трябва да се подържа 5 години. Считам, че това е добра мярка, защото ще отсее сериозните инвеститори“, допълва той.

Целия разговор вижте във видеото.

Автор: Станислава Цветкова

Връзка към материала в тв Блумбърг.

For information in English, please visit https://bglaw.eu/articles/new-citizenship-law-2021/

Имиграционно право

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *